• +90 551 405 1270
  • info@esraocaktan.av.tr
  • Doğu Mah. Flurya Sok. No:11/B Pendik/İSTANBUL

Miras Hukuku Nedir?

Miras hukuku, miras bırakan olarak adlandırılan gerçek kişinin, ölümünden veya ölümle eşdeğer olgunun ortaya çıkmasından sonra, onun hak, borç ve diğer hukuksal ilişkilerinin geleceğini düzenleyen özel hukuk dalıdır. Bu hukuk dalı, ölen miras bırakanın miras yoluyla intikal etmeye elverişli hakları ve borçlarını ölümünden sonra yaşayan mirasçılarına geçmesi düzenlemektedir. Miras bırakanın ölümü ile mirasa konu tüm mal varlığı hiçbir işleme gerek kalmaksızın bir bütün halinde mirasçılara geçmektedir. Mirasçılara geçen malvarlığı; taşınmaz, taşınır, alacaklar gibi aktif malvarlığı değerleri olabileceği gibi borçlar gibi pasif malvarlığı değerleri de olabilir. Miras bırakanın ölümüyle birlikte geride kalan mirasçıları yasal veya atanmış mirasçı olabilir. Miras bırakanın tek bir mirasçısı varsa, miras bırakanın ölümüyle birlikte terekede bulunan haklar ve borçlar doğrudan doğruya mirasçıya geçeceği için mirasın paylaşılması söz konusu olmayacaktır. Ancak miras bırakanın ölümüyle birlikte geride kalan birden fazla mirasçının olması durumunda mirasın paylaşılması gündeme gelecektir. Ayrıca birden çok mirasçıya kalan mal varlığı değerleri içerisinde tarımsal arazinin bulunması durumunda tarımsal arazinin taksimi söz konusu olacaktır. Tapu sicilinde kayıtlı olan malikin ölümü halinde miras hakkının mahkeme ya da noterden alınmış veraset (mirasçılık) belgesinde belirtilen mirasçılar adlarına tescil edilme işlemine intikal denilmektedir. Bu tescil ile tapuda doğrudan mirasçılara intikal gerçekleşmektedir.

Benzer Yazılar

Miras hukuku, miras bırakan olarak adlandırılan gerçek kişinin, ölümünden veya ölümle eşdeğer olgunun ortaya çıkmasından sonra, onun hak, borç ve diğer hukuksal ilişkilerinin gelec..

ARAÇ DEĞER KAYBI NEDİR? Toplumsal yaşamı düzenleyen kuralların en önemlisi trafik kurallarıdır. Büyük şehirlerde yaşamın en önemli unsuru olan araçlar ulaşımı kolaylaştırırken a..

İSİM VE SOY İSİM DEĞİŞİKLİĞİ DAVASI İsim değiştirme, isim değişikliği nasıl yapılır, E devlet isim değişikliği, isim değiştirme dilekçesi, usulü, görevli ve yetkili mahkeme, avuka..

Yorumlar
disqus code
İletişime Geç