
-
Yönetici
- Miras Hukuku
- 08.02.2024
- 182 Görüntülenme
ARAÇ DEĞER KAYBI
ARAÇ DEĞER KAYBI NEDİR?
Toplumsal yaşamı düzenleyen kuralların en önemlisi trafik kurallarıdır. Büyük şehirlerde yaşamın en önemli unsuru olan araçlar ulaşımı kolaylaştırırken aynı zamanda bazı yeni sorunlara da sebep olabilmektedir. Bu sorunların en başında ise trafik kazaları gelmektedir. Trafik kazalarından kaynaklanabilecek maddi zararları azaltmak ve engellemek ise Sigorta sistemlerinin ortaya çıkış sebebini oluşturmaktadır.
Trafik kazalarının iyi yorumlanması ve incelenmesi kaza sonrası meydana gelen değer kaybının iyi anlaşılmasında ve hesaplanmasında önemli bir değişkendir. Araç değer kaybının kısaca tanımını yapacak olursak trafik kazasına karışan aracın kazadan önceki piyasa rayiç değeri ile kazadan sonraki piyasa rayiç değeri arasındaki fark olarak ifade edebiliriz.
ARAÇ DEĞER KAYBI NEYE GÖRE HESAPLANIR?
Araç değer kaybı uygulamada Bilirkişi ve Eksperler tarafından hazırlanmaktadır. Bu hesaplamalar yapılırken piyasanın değerlendirilmesi ile hasarı onarılmış olan aracın pazarlanma kabiliyeti, genel ekonomik koşullar, piyasa değerlendirmesi yapılırken belirli veri tabanlarından Pazar araştırması yapılması, aracınızın kilometresi, markası, model ve yıl gibi özellikleri ve benzeri etkenler çerçevesinde bir değer ortaya koyulur.
ARAÇ DEĞER KAYBI ALABİLMENİN ŞARTLARI NELERDİR?
- Kazada %100 kusurlu olmamak
- Aracınızın ağır hasar kaydı veya pert kaydı bulunmaması
- Kazada zarar görmüş olan parçanın daha önce başka bir sebeple onarım görmemiş olması
- Kazaya karışan araçta bir hasar meydana gelmiş olması ve bu hasarın onarılmış olması
DEĞER KAYBI HESAPLAMASI YAPILDIKTAN SONRA İZLENECEK YOL NEDİR?
Kazaya karışan aracın değer kaybına ilişkin eksper/ bilirkişi raporu elde edildikten sonra ilk olarak yapılması gereken işlem Karayolları Trafik Kanunu m.97’de düzenlenmiştir buna göre;
‘‘Zarar görenin, zorunlu mali sorumluluk sigortasında öngörülen sınırlar içinde dava yoluna gitmeden önce ilgili sigorta kuruluşuna yazılı başvuruda bulunması gerekir. Sigorta kuruluşunun başvuru tarihinden itibaren en geç 15 gün içinde başvuruyu yazılı olarak cevaplamaması veya verilen cevabın talebi karşılamadığına ilişkin uyuşmazlık olması hâlinde, zarar gören dava açabilir veya 5684 sayılı Kanun çerçevesinde tahkime başvurabilir.’’
Hükmü gereğince yapılması gereken ilk işlem Sigorta Şirketine yazılı başvuru yapmaktır. Burada uygulamada avukat eşliğinde yapılmayan eksik başvurular kazaya karışan araçta meydana gelen değer kaybının tazmininde olumsuz sonuçlar meydana getirmektedir. Pendik, Kartal, Tuzla ve Maltepe bölgeleri başta olmak üzere Türkiye’nin her yerinde kazaya karışan aracınızın değer kaybını eksiksiz biçimde kısa sürede almanızı sağlamak için uzman ekibimiz sizlere hizmet vermektedir.
Uygulamada sıklıkla Sigorta şirketlerinin belirlenen tutarın altında, eksik ödeme yapması yahut yapılan yazılı başvuruya 15 günlük cevap süresi içinde yanıt vermemesi durumu ile karşılaşılmaktadır. Böyle bir durumda Sigorta Tahkim Komisyonuna başvuruda bulunulması yahut genel mahkemelerde dava açılması gerekmektedir.
Tahkim komisyonuna başvuru yaparken detaylı şekilde dilekçe hazırlanmalıdır çünkü Sigorta Tahkim Komisyonuna yapılan başvurular kural olarak tarafların katılımı olmaksızın evrak üzerinden incelenip karara bağlanır. Bu hususta hak kaybına uğramamanız için sizlere profesyonel hizmet sağlamaktayız.
ZAMANAŞIMI SÜRESİ NE KADARDIR?
Kazanın meydana gelme tarihinden itibaren 2 yıllık zamanaşımı içerisinde başvurunuzu gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Miras hukuku, miras bırakan olarak adlandırılan gerçek kişinin, ölümünden veya ölümle eşdeğer olgunun ortaya çıkmasından sonra, onun hak, borç ve diğer hukuksal ilişkilerinin gelec..
ARAÇ DEĞER KAYBI NEDİR? Toplumsal yaşamı düzenleyen kuralların en önemlisi trafik kurallarıdır. Büyük şehirlerde yaşamın en önemli unsuru olan araçlar ulaşımı kolaylaştırırken a..
İSİM VE SOY İSİM DEĞİŞİKLİĞİ DAVASI İsim değiştirme, isim değişikliği nasıl yapılır, E devlet isim değişikliği, isim değiştirme dilekçesi, usulü, görevli ve yetkili mahkeme, avuka..