
-
Yönetici
- İSİM DEĞİŞTİRME VE SOYADI DEĞİŞİKLİĞİ DAVASI
- 10.02.2024
- 246 Görüntülenme
İSİM DEĞİŞTİRME VE SOYADI DEĞİŞİKLİĞİ DAVASI
İsim değiştirme, isim değişikliği nasıl yapılır, E devlet isim değişikliği, isim değiştirme dilekçesi, usulü, görevli ve yetkili mahkeme, avukatlık vekalet ücreti, harçlar ve 2024 isim değişikliği nasıl yapılır? sorularının tamamını makalemizde cevaplayacağız.
Bir insanın adı, onun şahsiyetiyle alakalı görüleceğinden kişinin hayatını olumlu veya olumsuz etkileyebilir. Kişinin adı, onun toplum içinde tanınmasına, ferdileşmesine ve ayırt edilmesine yaradığından, şahsiyetin önemli bir unsurudur. Kişileri isim veya soyadlarında değişiklik yapmaya götüren sebeplerin başında ise isimlerle ilgili önyargılardan kurtulma isteği bulunmaktadır.
Burada kişiye dava açma hakkı tanınmış olmakla beraber uygulamada kanuna bağlı olarak mahkemeler isim ve soy isim değişikliği yapılabilmesi için geçerli/haklı bir sebep aramaktadır. Örneğin kişinin isminin toplum tarafından alay konusu olmaya müsait bir isim olması veya kişinin ismi ile alakalı kötü hatıralarının olması ve bunun kişinin hayatını sürdürmesini olumsuz etkileyerek psikolojik yıpranmalara sebep olması gibi. 24.12.2023 Tarihine kadar E-devlet üzerinden isim değişikliği için başvuru yapılabilmektedir. Ancak bu tarihten sonraki tarihler için dava açmaksızın ismin veya soy ismin değiştirilmesinin mümkün olmadığını söyleyebiliriz. Burada isim veya soy isim değişikliği talebi tek davada bir arada talep edilebilmektedir.
Türk Medeni Kanunu’na göre isim ve soy isim üzerinde kişiye tanınan hak mutlak hak kapsamında değerlendirilir. Bu sebeple bir başkasına devredilmesi mümkün değildir.
Türk Medeni Kanunu Madde 27’ye göre;
Adın değiştirilmesi, ancak haklı sebeplere dayanılarak hâkimden istenebilir. Adın değiştirildiği nüfus siciline kayıt ve ilân olunur. Ad değişmekle kişisel durum değişmez. Adın değiştirilmesinden zarar gören kimse, bunu öğrendiği günden başlayarak bir yıl içinde değiştirme kararının kaldırılmasını dava edebilir.
İsim değişikliği davası mevcut ismin değiştirilmesi halinde olabileceği gibi mevcut ismin yanına ekleme yapılmak istenmesi durumunda da başvurulabilecek bir dava türüdür. İsim değiştirme veya soyadı değişikliği davası sürecinde meydana gelen hukuki iş ve işlemlerin takibinde uzman ve başarılı bir avukat yardımına başvurmak, süreç içerisinde hatalı veya ihmali bir davranış sebebiyle hak, menfaat, maddiyat ve/veya zaman kaybı yaşamamak adına en sağlıklı yaklaşım olacaktır.
İSİM VEYA SOYİSİM DEĞİŞİKLİĞİ DAVASININ SONUÇLARI
Kişinin açmış olduğu davada isim veya soy ismini değiştirmek için ileri sürdüğü sebep ve deliller haklı görülür ve talebi onaylanarak davası kabul edilir ise isim veya soy isim değişikliğinin neticesi kişinin nüfus siciline işlenir ve ilan edilir. Ancak isim veya soy ismin değişmiş olmasının kişinin hak ve yükümlülükleri anlamında olumlu veya olumsuz bir değişiklik yaratmayacağını belirtmekte fayda vardır. Özetle kişi hala aynı hak ve yükümlülüklere sahip olan aynı kişidir.
(İsim veya Soy isim değişikliği davası hakkında daha detaylı danışmanlık almak için web sitemizde yer alan iletişime geç butonuyla bizlere ulaşabilir, online veya yüz yüze danışmanlık alabilirsiniz.)
Miras hukuku, miras bırakan olarak adlandırılan gerçek kişinin, ölümünden veya ölümle eşdeğer olgunun ortaya çıkmasından sonra, onun hak, borç ve diğer hukuksal ilişkilerinin gelec..
ARAÇ DEĞER KAYBI NEDİR? Toplumsal yaşamı düzenleyen kuralların en önemlisi trafik kurallarıdır. Büyük şehirlerde yaşamın en önemli unsuru olan araçlar ulaşımı kolaylaştırırken a..
İSİM VE SOY İSİM DEĞİŞİKLİĞİ DAVASI İsim değiştirme, isim değişikliği nasıl yapılır, E devlet isim değişikliği, isim değiştirme dilekçesi, usulü, görevli ve yetkili mahkeme, avuka..