• +90 551 405 1270
  • info@esraocaktan.av.tr
  • Doğu Mah. Flurya Sok. No:11/B Pendik/İSTANBUL

ANLAŞMALI BOŞANMA DAVASI


Bu yazımızda anlaşmalı boşanma davası nasıl açılır? Anlaşmalı boşanma davası için avukat tutmak zorunlu mu? Anlaşmalı boşanmanın şartları nelerdir? Anlaşmalı boşanma ne kadar sürer? Gibi soruların cevaplarına yer vereceğiz.

Evlilik ömür boyu süreceği inancıyla kurulan bir birlikteliktir. Evliliğin bitimi ölüm gibi doğal bir sebepten kaynaklanabileceği gibi doğal olmayan boşanma gibi bir sebepten de kaynaklanabilir. Tıpkı evlenmeye karar vermekte olduğu gibi boşanmaya karar vermek de tarafların iradi seçimlerine dayanmaktadır. 

ANLAŞMALI BOŞANMA DAVASI NEDİR?

Anlaşmalı boşanma davası; Eşlerin nafaka, varsa çocuk veya çocukların velayet durumu, mal paylaşımı gibi konularda bir protokol üzerinde anlaşmaları ile gerçekleştirilir. Anlaşmalı boşanma kurumu Türk Medeni Kanunu’nun 166. Maddesinin 3. Fıkrasında düzenlenmiştir. Buna göre;
Madde 166 –
(1) Evlilik birliği, ortak hayatı sürdürmeleri kendilerinden beklenmeyecek derecede temelinden sarsılmış olursa, eşlerden her biri boşanma davası açabilir.
(2) Yukarıdaki fıkrada belirtilen hâllerde, davacının kusuru daha ağır ise, davalının açılan davaya itiraz hakkı vardır. Bununla beraber bu itiraz, hakkın kötüye kullanılması niteliğinde ise ve evlilik birliğinin devamında davalı ve çocuklar bakımından korunmaya değer bir yarar kalmamışsa boşanmaya karar verilebilir.
(3) Evlilik en az bir yıl sürmüş ise, eşlerin birlikte başvurması ya da bir eşin diğerinin davasını kabul etmesi hâlinde, evlilik birliği temelinden sarsılmış sayılır. Bu hâlde boşanma kararı verilebilmesi için, hâkimin tarafları bizzat dinleyerek iradelerinin serbestçe açıklandığına kanaat getirmesi ve boşanmanın malî sonuçları ile çocukların durumu hususunda taraflarca kabul edilecek düzenlemeyi uygun bulması şarttır. Hâkim, tarafların ve çocukların menfaatlerini göz önünde tutarak bu anlaşmada gerekli gördüğü değişiklikleri yapabilir. Bu değişikliklerin taraflarca da kabulü hâlinde boşanmaya hükmolunur. Bu hâlde tarafların ikrarlarının hâkimi bağlamayacağı hükmü uygulanmaz.
(4) Boşanma sebeplerinden herhangi biriyle açılmış bulunan davanın reddine karar verilmesi ve bu kararın kesinleştiği tarihten başlayarak üç yıl geçmesi hâlinde, her ne sebeple olursa olsun ortak hayat yeniden kurulamamışsa evlilik birliği temelden sarsılmış sayılır ve eşlerden birinin istemi üzerine boşanmaya karar verilir.

ANLAŞMALI BOŞANMANIN ŞARTLARI NELERDİR?

Tarafların anlaşmalı olarak boşanabilmeleri için aşağıdaki şartlar bulunmalıdır. Bunlar;
1.    Evlilik bir yıldan uzun sürmüş olmalıdır.
2.    Dava eşlerin birlikte başvurması ya da eşlerden birinin başvurusunun diğer eş tarafından kabul edilmesi şeklinde olmalıdır.
3.    Tarafların hakim tarafından bizzat dinlenilmesi ve iradelerinin serbestçe açıklandığına kanaat etmesi gereklidir.
4.    Taraflarca hazırlanmış olan protokolün hakim tarafından da uygun bulunması gereklidir.

ANLAŞMALI BOŞANMA DAVASI NASIL AÇILIR?

Anlaşmalı boşanma davası açılmadan önce tarafların bir araya gelerek uzman bir avukat eşliğinde tüm hususları değerlendirip anlaşmaları ve avukat tarafından hazırlanacak protokolü karşılıklı olarak imza altına almaları gerekmektedir. Anlaşmalı boşanmalarda taraflardan birinin daha güçlü olması halinde diğer taraf açısından hak kaybı olmaması adına tüm hak ve yükümlülükler konusunda aydınlanmak için alanında uzman bir avukata danışarak süreci yürütmekte fayda vardır. Öyle ki anlaşmalı boşanma aşamasında protokolde eksiklik olması yahut sehven yazılmış bir madde ilerleyen süreçte özellikle mali konularda taraflar açısından önemli problemlere yol açabilmektedir. 
Peki anlaşmalı boşanmada çiftlerin her ikisi de ayrı olarak avukat tutmak zorunda mıdır? Hayır, taraflardan birinin vekilinin bu hususta uygun bir protokol hazırlayarak davayı açmış olması yeterlidir.
Protokol hazırlanıp imza altına alındıktan sonra taraflar avukatlarının hazırlamış olduğu dilekçe ile ister birlikte ister taraflardan birinin başvurusu diğerinin bu başvuruyu kabulü ile davalarını açabilirler.

ANLAŞMALI BOŞANMA DAVASI NE KADAR SÜRER?

Şehirden şehire farklılık göstermekle birlikte anlaşmalı boşanma davaları ortalama 10 gün ile 1 ay arasında tek duruşmada çözüme kavuşmaktadır.
Boşanmaya ilişkin Gerekçeli kararın yazılması, bu kararın taraflara tebliğ edilmesi ve itiraz sürelerinin dolmasının sonunda karar kesinleşmiş olacaktır. Burada itiraz sürelerinin beklenmesi istenmiyorsa Gerekçeli Kararın Yazıldığı gün her iki eş de istinaf kanun yoluna başvurmaktan feragat ettiklerine dair dilekçe sunarak kesinleşme sürecini hızlandırabilirler.

ANLAŞMALI BOŞANMADA TARAFLARDAN BİRİNİN ANLAŞMALI BOŞANMAKTAN VAZGEÇMESİ YA DA DURUŞMAYA GELMEMESİ HALİNDE NE OLUR?

Adından da anlaşılacağı üzere anlaşmalı boşanma tarafların serbest iradeleriyle anlaşmaları sonucu gerçekleşir. Taraflardan birinin bu irade bildiriminden dönerek protokolde yer alan şartları kabul etmediğini ya da boşanmayı hiç istemediğini ifade etmesi yahut duruşmaya katılmayarak örtülü biçimde red iradesi ortaya koyması halinde boşanma davanız artık anlaşmalı değil çekişmeli boşanma davası haline dönüşecektir.

İstanbul Pendik’te bulunan ofisimizde hem fiziki olarak hem de online olarak anlaşmalı boşanma süreçleri için gereken her türlü hizmeti veriyoruz. Bizlere web sitemizde yer alan iletişim sayfasından ulaşabilirsiniz.

Benzer Yazılar

Miras hukuku, miras bırakan olarak adlandırılan gerçek kişinin, ölümünden veya ölümle eşdeğer olgunun ortaya çıkmasından sonra, onun hak, borç ve diğer hukuksal ilişkilerinin gelec..

ARAÇ DEĞER KAYBI NEDİR? Toplumsal yaşamı düzenleyen kuralların en önemlisi trafik kurallarıdır. Büyük şehirlerde yaşamın en önemli unsuru olan araçlar ulaşımı kolaylaştırırken a..

İSİM VE SOY İSİM DEĞİŞİKLİĞİ DAVASI İsim değiştirme, isim değişikliği nasıl yapılır, E devlet isim değişikliği, isim değiştirme dilekçesi, usulü, görevli ve yetkili mahkeme, avuka..

Yorumlar
disqus code
İletişime Geç